Pyssla mera! Rotating Header Image

Att handla…

Jag var in till affären idag. Aldrig har det känts så ångestladdat att handla lite mat. Nu behövde vi inga mängder, utan det var lite sånt som tagit slut.
Att ha lyssnat till Matens pris har verkligen satt spår…
Jag gick där och kollade lite priser och jämförde. Skulle ha ägg. De ekologiska kostade 2,82/ägg. De vi brukar köpa kostar 1,79/st. Om jag visste att större delen av de där 2,82 kom äggproducenten till del hade jag inte haft några problem att köpa dem. Men nu vet jag inte det.
Bara för att en produkt i min mataffär är märkt ekologiskt vet jag inte till 100 % att det ger mer pengar i fickan till producenten. För det är lite det jag tycker att det  handlar om.
Hade jag åkt till en lokal äggproducent och fått betala nästan 3 kr /ägg då hade jag vetat att det var producenten som fick mina pengar och att det kan hjälpa till med att personen vill fortsätta vara producent.
Det är lika med den lokala mjölken. Den vanliga arla-mjölken ligger på 7,60 (eller nåt sånt) per liter. Den lokala mjölken från det lokala mejeriet kostar 3 kr mer. Är det för att mjölken ska till någon mellancentral som styrs av butikskedjan eller är det för att det faktiskt kostar så pass mycket mer för att den lokala mjölken att produceras?

Det är svårt att vara konsument tycker jag. Särskilt när man handlar i den vanliga butikskedjan. Jag känner mig alltid lurad när jag köper KRAV eller ekologiskt. Inte för att produkten i sig är sämre eller så, utan för att det känns som om jag gått på nåt marknadsföringsjippo… Jag är inte helt övertygad om att det verkligen ska behöva kosta så pass mycket mer jämfört med allt det andra. Lite dyrare, javisst. Men så mycket? Det känns som om jag bara föder VD-pampar på COOP som sitter och garvar åt oss dumma konsumenter som tror på vilka dumheter som helst.

Jag behöver en lokal gårdsbutik eller liknande. Någon som själv har varit och skördat det jag vill köpa och kan stå där och gå i god för produkterna.
Så krasst är det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *