Pyssla mera! Rotating Header Image

Det här med kön

Hittade på min Facebook-vägg en länk till den här bloggen. Bloggaren är upprörd över att kläder har olika storlekar för flickor och pojkar, även om barnen är lika långa. Butikskedjan det gäller i det här fallet är Lindex.
Jag skriver i det här fallet. Problematiken finns ju i mer eller mindre varenda affär som säljer produkter som riktar sig till barn.
Butikskedjorna försvarar sig med att konsumenterna vill ha det så här och därför säljer man det som efterfrågas. Och ja, visst är det så till viss del men även vi konsumenter (läs föräldrar) har även våra egna fördomar och stereotypa beteende att jobba med. Om vi slutar köpa dessa produkter som är könsindelade, vad ska butikerna sälja då?

Tyvärr är ju problematiken större än vad som finns i klädväg på Lindex.
Tjejer “ska” vara på ett sätt, ha vissa färger på kläderna och leka med vissa leksaker. Samma gäller för pojkar, fast andra beteenden, färger och leksaker förväntas där.
Innan samhället har förändrats i grunden och bytt ut beteckningen kön mot människa eller individ så kommer vi ha dom här indelningarna.
Innan man har släppt rädslan över vad andra föräldrar ska tycka om mina barn så kommer man mer eller mindre omedvetet hela tiden placera sina barn i pojke/flicka-facket. Man gör det av omtanke, barnen ska “passa in” och vara på ett visst sätt.
Så länge vi inte låter varandra vara individer (oavsett kön) så kommer ingenting att förändras. Hur mycket vi än vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *