Pyssla mera! Rotating Header Image

Vad hände i trädgården?

Oj, vad solen kämpar idag. Jag hoppas att den orkar skingra molntäcket och verkligen lysa ordentligt. Jag behöver det. Trädgården behöver det!
Vad hände i trädgården i år egentligen? Vad blev det? Inte för att säsongen är över än, men den börjar ju onekligen gå mot sitt slut.

Mina frösådder hade verkligen ett varierat resultat. Vanligtvis så har jag massor med plantor, men inte i år! Vissa saker bara stendog. Det grodde fint och sen dog det. Bara så där. Varför vet jag inte. Så i år har jag inte en enda kålsort! Inte ens grönkål. (Jag tror jag har det i frysen…).
Löken blev bra. Potatisen i landet vet jag ännu inte hur den ser ut eftersom jag inte har grävt upp den än om man inte räknar det som dök upp i löklandet.
Vitlöken har jag misslyckats med ännu ett år. Nästa år ska jag testa helt annan jord. Jag SKA ha egna vitlökar!
De majsplantor som överlevde (har läst bra tips på hur man ska odla dem, mer om det en annan gång) har var sin majskolv på gång. Hoppas verkligen att de hinner bli något. Eventuellt får den IKEA-kassen flytta in i växthuset. (Odla i blåa IKEAkassar! Det funkar rätt bra faktiskt.)
I växthuset finns det en vattenmelon och iallafall tre andra meloner (kommer inte ihåg vad de heter nu). Gurkplantan har givit ifrån sig några frukter, och har ett par till på gång. Mina chiliplantor hinner faktiskt ge ifrån sig lite frukter, trots att jag sådde dem så sent. Tomatplantorna har mängder med gröna tomater. Några av dem börjar nu skifta i färg. Auberginen blommar fint och jag har sett iallafall en frukt på gång, men om den hinner bli klar är tveksamt. Minipaprikan har några frukter. De paprikaplantor jag fick av min mamma blommar, men det är tveksamt om det blir något. Basilikan är fin. Citronbasilikan har förvisso gått upp i blom, men smakar rätt gott ändå. Snart ska jag skörda av allt och lägga i frysen. Fast en del ska jag använda och göra basilikasalt (en egen idé jag har).
Mina squashplantor blommar som attans, men det är tveksamt om de hinner ge några frukter. Barnen är glada för det. Förra året åt vi squash i säkert en månads tid. Dom lessnade lite om man säger så. Inte jag dock.

Morötter sådde jag. Massor. Och för tätt. Jag är helt hopplös på att gallra. Fast det blir fina morötter iallafall, men små.
Rädisor sådde jag också massor. För tätt. Av dom blev det inte mycket. Blommar fint gör de. Kanske borde samla in fröerna. Får titta på det.
Rödbetorna sådde jag i helt fel jord och de blev det inget av.
Jordärtskockan har jag flyttat, fast den växer i det gamla landet iallafall. Precis som den blåa gurkörten.
Ruccolan gillade inte alls värmen och grodde lite försiktigt. Sen torkade den bort. Övrig plocksallat tog sig efter ett tag. Trötta fröer? Kanske. Eller så var inte jorden tillräckligt bra. De är inga stora plantor så något är det som är fel.
Mangolden grodde bra, växte fint och blev sedan rådjursmat.
Bondbönorna gav ifrån sig bra med bönor. Fast det blir ju inte så mycket när man tömt skidorna, förvällt och skalat bönorna. De andra bönorna kom i jorden sent. Dom blommar nu… Några bönskidor kanske dom hinner ge ifrån sig. Mina sugarsnaps blir delvis uppätna, gissningsvis av rådjur eller hare. Ska klura på någon slags avvärjningsställning. Såg en bild på nätet där något satt spretiga grenar runt sina bönor, vilket jag tror var för att hindra djur.

I örtlandet kämpar jag mot ogräset, framför allt tistlar! Fast de flesta plantor jag satte där verkar ha tagit sig bra.
Dill och persilja gror sporadiskt. Det som har växt bäst är från förra året… Libbstickan är hög och fin. Måste plocka av lite blad och lägga i frysen!
Den fantastiska temyntan med sina häftiga blommor tog sig bra i år. Samma gäller med anisisop. Jag hoppas att de andra örtväxterna jag planterade ut klarar sig till nästa år.
Citronmeliss och oregano har ju växt på samma plats i flera år och är stora och fina plantor. Dom ska flyttas. Vilket år som helst nu.

Rabarbern beter sig märkligt som vanligt. Det blev några pajer. När jag var och tittade till landet och spred ut lite jord där så har en av plantorna tagit sig och blivit STOR! Dom stjälkarna ska jag ta och slänga i frysen eller göra saft på.
Vinbären och krusbären gav ifrån sig massor med bär. Frysen är full. Plus att vi har kvar sen förra året.
Äpplena börjar mogna nu. Jag plockar fallfrukt och har gjort kompott, paj och muffins. Äppeldricka ska jag också sätta eftersom det går bra att göra på fallfrukt. Äppelmos gjorde jag förra året och jag misstänker att det inte behövs mer just nu. Får inventera frysen.

Som vanligt är vissa saker väldigt lyckade och annat är totalt skräp.
Det är dags att tag tag i höstjobben i trädgården. Fast först ska jag hämta hästgödsel hos mellansonens fritidsfröken och så behöver jag nog investera i lite vanlig planteringsjord att blanda ut med. Bara att slita vidare!

One Comment

  1. Gela says:

    Men vilken helt makalöst underbar blogg jag hittade här känner på mig attjag kommer att sitta som klistrad vid din blogg rätt länge…
    Vad härligt du skriver!!!
    Ha en fin fin dag/Gela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *