Pyssla mera! Rotating Header Image

Äppelmuffins deluxe

Hittade det här receptet på lyxig äppelpaj, men eftersom jag är lite trött på paj så har jag gjort muffins istället.
Jag gjorde också egen mandelmassa efter det här receptet, men jag hade i lite av min äppelsirap också för att binda ihop det lite bättre.

Börja med mandelmassan och äppelfyllningen!
Det räcker till 12 st relativt stora muffins.

Det här är ett bra “basrecept” på muffinssmet:
4 ½ dl mjöl
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 msk bakpulver

1 ägg
2½ dl mjölk (här kan man variera sig lite med att byta ut någon dl mot filmjölk eller yoghurt)
125 g smält smör (avsvalnat)

Blanda alla torrvaror och ställ åt sidan.
Vispa upp ägget, häll i mjölk och sedan smöret. Rör runt lite så det blandas väl.
Häll ner äggblandningen i bunken med torrvaror.
Vispa runt till en slät smet.

Äppelfyllningen:
3 äpplen (antalet beror lite på hur stora de är)
Smör
Socker
Kanel

Skala och klyfta äpplena.
Smält lite smör i en stekpanna. Häll i äpplena och rör runt.
Strö över kanel och socker. Rör runt igen.
Äppelklyftorna ska bli mjuka.

Egen mandelmassa:
150 g sötmandel
150 g socker
1 msk äppelsirap

Skålla och skala mandeln.
Kör mandeln i matberedare så att det blir som ett pulver.
Häll i socker och kör maskinen igen, ganska länge ca 5 minuter.
Häll därefter i äppelsirapen och kör en stund igen.
Det ska bli en relativt fast smet/deg som går att forma med händerna.

Fyll muffinsformarna till en tredjedel. Fördela äppelfyllningen. Lägg lite mandelmassa över äppelfyllningen. Fyll på med muffinssmet.
Grädda i ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.

Bild och utlåtande kommer när jag har plockat ur dem ur vår ugn!
Kolla här!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *