Pyssla mera! Rotating Header Image

Tankar om mat

Vetenskapens värld visade ju sitt inslag om Fettkriget (eller vad det nu var de kallade det) i måndags. (Ligger kvar på SVT play till den 18 eller 19 sept, kanske finns det att se på YouTube). Jag tyckte det var ett riktigt bra inslag, med bra hänvisningar till källor och undersökningar. De som var negativa kändes mer som om de bara var fast i de gamla tankarna och vägrade tro att allt de lärt sig på sina utbildningar var fel (kan ju kännas rätt trist när man har flera hundra tusen i studieskulder och så visar det sig att man har fått lära sig fel saker hela tiden…). Att de sen inte tog upp kampen för att visa hur rätt de har förstår jag inte.

Själv läser jag nu Matrevolutionen (som jag skrivit tidigare) och jag ska skriva upp boken LCHF för kvinnor på önskelistan.
Författaren till kokboken heter Anna Hallén och hon har även en blogg. Där har jag spenderat många timmar de senaste dagarna. Snacka om att ha sund inställning till mat och LCHF-tänket. Jag hittade också tips på vad som kan lindra mina ledproblem. Ska bara lura ut något bra sätt att få sig gurkmejan.
De inlägg som jag särskilt tycker är bra är “Jag kan det här med LCHF“, “Banta sig in i viktfällan“, “Trivselkilon” och “Kan man äta lite av allt?”.  Egentligen är allt som finns under kategorin Vikt-igt väldigt läsvärt.
Författaren till Matrevolutionen heter Andreas Edenfeldt och han har också en blogg Kostdoktorn.se. Här finns det så mycket läsvärt att det inte är värt att försöka plocka ur något som är bättre än det andra. Börja läs från början. Kommentarerna till inläggen är också intressanta. Där trängs både motståndare och de som är förespråkare.
Edenfeldt är utbildad läkare i allmän medicin. Han förstår undersökningarna och dess språk och kan “översätta” det till läsbar svenska. (För oss/mig som inte är sjukvårdsutbildad och van att läsa den typen av material).

För min del är synen på mat ganska enkel. Så naturligt som det är möjligt. Däremot erkänner jag villigt att fettskrämdheten sitter i. Visst, jag köper bara riktig grädde och smör. Tallriksmodellen finns väl också där någonstans i bakhuvudet även om jag inte aktivt använder mig av den. Det finns något inneboende motstånd, eftersom jag har hört hela mitt liv att fett är farligt, man ska räkna kalorier och leta gröna nyckelhål. Läser man Matrevolutionen så ställs allt på ända vad gäller mat och motion och vad de har med varandra att göra. Det är svårt att ställa om!
Jag gör förändringar, sakta men säkert för att få huvudet att hänga med och för att vänja mig vid tänket. Jag gör mina förändringar för att inte bli överviktig eller totalt kolhydratsintolerant. Min fördel är väl att jag aldrig har bantat i hela mitt liv. Aldrig. Hittills har det funkat. Nu har det kommit några kilon smygande och innan det har gått alldeles för långt vill jag göra en förändring. Dieter tror jag inte på, utan det ska vara en förändring som man kan leva med resten av sitt liv.
Jag tycker att LCHF är facinerande, egentligen tycker jag att alla sätt att äta (vegan, vegetarian, raw food osv) är fascinerande.
Men för att det ska kunna bli ett sätt att leva får det inte vara för krångligt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

One Comment

  1. Bra inlägg. Jag lånar den. Tack hjärtat!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>