Pyssla mera! Rotating Header Image

Så dumt av SVT

Idag har jag skickat iväg en anmälan till granskningsnämnden.
Jag anmälde det tragiska inslaget i Rapport där man beskyller LCHF för att vara orsaken till att nyckelhålsmärkta varor inte säljer lika bra som förut och att det är LCHFs fel att kolesterolvärderna ökar.
Hela inslaget är ju så dumt så jag vet nästan inte var jag ska börja.
Kolesterol. En komplex sak som inte lägre går att förklara med endast högt eller lågt kolesterol. Man kan numera ha såkallat högt kolesterol utan att det är farligt. Kolesterol består av bra delar och dåliga delar. Har du höga värden av de bra delarna så har du, enligt den gamla skolan, högt kolesterol. Den gamla skolan medicinerar sånt. Har man en läkare som inte förklarar de olika delarna av kolesterolet bör man byta läkare som är lite mer påläst och som hänger med i utvecklingen.

Av Sveriges befolkning är det, enligt Livsmedelsverket, 1% som äter LCHF. Men om vi förutsätter att de har räknat lågt och istället säger att det är 5% som äter enligt LCHF så är det fortfarande helt befängt att påstå att LCHF ligger bakom ökat fettintag osv. Alla de övriga 95% då? De som inte äter LCHF (troligen äter de HCHF…) varför handlar de smör och grädde?
Om man nu ska skylla på något, och det brukar det ju vara populärt att göra (nån ska ju alltid vara syndabock) så tror jag att det handlar om att folk vill ha ren mat. Man är trött på kilometerlånga innehållsförteckningar med märkligt innehåll. Livsmedelsverket har gjort sig kända med att vara köpta av livsmedelsbranschen (som har ett enda mål och det är att tjäna pengar) och befolkningen lyssnar inte på dem längre. De är inte trovärdiga. Hur trovärdigt är det att rekommendera att äta någon kemikaliefylld gegga som framställs i laboratorium när det finns naturliga råvaror? Har du lite grädde kan du göra smör själv. Försök göra margarin hemma…
Jag är helt övertygad om att medvetenheten bland befolkningen ökar. Man är less på dåliga råd som iallafall inte hjälper och letar nya vägar istället.

Så kommer då SVT och Rapport med denna korkade nyhet. Kanske var det nyhetstorka?
SVT ska rapportera objektivt. Den här historien var allt annat än objektiv. Man beskyller då LCHF för att vara orsak till något. Det finns många vältaliga och kunniga personer inom LCHFgruppen som lätt hade kunnat bemöta kritiken. Och kanske också hade lärt befolkningen ett och annat nytt. Fast då hade nog hela inslaget kommit att handla om något helt annat. Som att äta sig till god hälsa istället för att proppa sig full med mediciner. Sen om man väljer att äta LCHF, raw food eller bli vegan är upp till var och en. Endel mår prima på det ena sättet och endel väljer något annat och tycker att de svävar fram på det sättet. Allt handlar om kunskap och en vilja att läsa på, ifrågasätta och inte lita blint på myndigheter och mossiga läkare.
Att påstå att en enda del i en persons föda är orsak till sjukdom är märkligt. Det är kombinationen av olika delar i födan som är orsak till sjukdom. Det finns sådant som inte borde få lov att kallas föda. Som man glatt stoppar i sig varje dag utan att tänka.

Jag hoppas att granskningsnämden fäller inslaget.

One Comment

  1. Ullis says:

    Bra gjort, Åsa. Är så less på att allt är LCHF:s fel. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *