Pyssla mera! Rotating Header Image

Stjärnor utan svindel

20120715-110006.jpg

“Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja … Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut.”

Det är några dagar sen jag läste ut den här boken. Den är bra på många sätt, men har sina svagheter.
Den är för lång. De sista 150 sidorna var sega. Jag tyckte inte att dom bidrog till avsluta historien. Språket är onekligen speciellt, många kommatecken och mycket ord. Jag gillar det faktiskt, förutom slutet då.
Jag stör mig lite på att huvudpersonen Sophie måste bli kär för att förändras. Varför inte “bara” en väldigt stark vänskap?
Alla funderingar runt kön och klass är något jag gillar eftersom det är sådant som jag också funderar på. Alla fördomar som får utrymme i boken är fascinerande, oavsett från vilken sida de kommer ifrån. I boken är alla radikala, vare sig de är höger eller vänster. Alla vet “allt” om den andra sidan utan att ha mötts och diskuterat sakfrågorna. Ett problem som gäller än idag.
Boken rymmer mycket ilska från den vänsterfeministiska sidan, medans den högra inte alls verkar diskutera kvinnofrågan så mycket. I boken verkar de mest bara festa. I allafall får man intrycket att det enda som möjligtvis behöver göras något åt, enligt högern, är invandringspolitiken och landets alla bidragsfuskare.

Boken ger mig många tankar. Eftersom boken skrevs på slutet av 90-talet så kan man undra hur långt vi har kommit. Är det annorlunda nu? Spontant – nej.
Vad är det vi lär våra barn? Hur behandlar vi varandra? Var kommer det här stora egot ifrån som allt för många verkar vara uppfyllda av?
Varför är yta så viktigt?
När ska folk våga börja tänka själva? Våga ta ansvar för sig själv, sitt liv och det samhälle man lever i? Sluta leva Svensson-liv och våga vara sig själv. Våga sticka ut.
När ska folk orka och våga tänka stora tankar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *